‘Steeds meer toeristen willen een vakantie tussen de Zeeuwen’

Formeel is de verhuur van tweede woningen niet toegestaan. Maar juist naar deze particuliere woningen zijn veel mensen op zoek, zegt Lara Koppenaal. ‘Vooral Duitse toeristen zoeken ‘echte’ ervaringen en willen een vakantiewoning tussen de inwoners.’

 

Sinds anderhalf jaar bemiddelt Lara Koppenaal bij de verhuur van tweede woningen. Daarnaast en in het verlengde daarvan geeft ze huiseigenaren adviezen over de inrichting van hun woningen. Eigenlijk zijn deze activiteiten ontstaan door het werk van haar man. “Anton is makelaar. Van klanten kreeg hij geregeld de vraag of hij iemand wist die bij de verhuur van hun tweede woning bemiddelen kon. Ik heb die handschoen opgepakt omdat ik ervan overtuigd was dat ik die activiteiten heel professioneel zou kunnen uitvoeren.”

Op afstand

De praktijk heeft haar talenten op dit vlak laten zien. Lara doet nu de boekingen en het volledige pakket van verhuur voor maar liefst drieëntwintig particuliere woningen in Renesse, Brouwershaven, Westenschouwen en Burgh-Haamstede. “Voor alle eigenaren gaat het om hun tweede woning. Ze wonen op afstand en vinden het heel plezierig dat er iemand is die hen alle zorg inzake verhuur uit handen neemt. Voor deze eigenaren regel ik de boekingen, ontvang ik de gasten, doe ik de schoonmaak, de nacontrole en regel ik ook het onderhoud van het groen rond het huis.”

Renesse Oan de Zjie

De huisjes die Lara verhuurt, staan vooral op Duitse bookingsites. Daardoor zijn het vooral Oosterburen die bij haar te gast zijn. “Je dienstverlening start al bij de boeking. Zelf vind ik het altijd belangrijk om alert te zijn en mensen zo goed mogelijk te bedienen. Mensen doen vaak verschillende aanvragen en daarom wil ik snel en liefst telefonisch reageren. Dat is prettig en persoonlijk en zelf heb ik dan ook de gelegenheid om mensen nog wat enthousiaster te maken over het huis en de omgeving.”

Alert en persoonlijk

Klantgerichtheid heeft ze hoog in het vaandel staan. Dat is direct al te merken wanneer je haar website bezoekt. Wie een huisje zoekt, krijgt via de site ‘op vakantie in zeeland’ precies die informatie waar behoefte aan is. Illustratief is de veelheid aan foto’s per woning die een heel compleet beeld geven van locatie, inrichting en sfeer in de woning. Daarnaast is het ook prettig om puntsgewijs en in één oogopslag alle kenmerken en bijzonderheden van het huis, de omgeving, het comfort, de voorzieningen en faciliteiten tot in detail voorgelegd te krijgen.

Net als in een regulier vakantiepark hebben gasten bij Lara de mogelijkheid bij de boeking specifieke wensen op te geven in de vorm van opgemaakte bedden, een lakenpakket of extra kinderstoeltjes of bedjes. En zijn er nog extra wensen, dan kan ze die snel inlossen want Lara woont zelf in de Westhoek.

Hof van Schouwen buiten

Persoonlijk en kenmerkend voor haar kleinschalig bedrijf is de map met informatie voor de gasten die standaard in de huisjes ligt. Het is een map die nu eens niet de gangbare informatie over de Stormvloedkering en de caissons bevat, maar juist wetenswaardigheden brengt die Koppenaal zélf leuk vindt. “Ik woon hier natuurlijk zelf en heb zo mijn eigen  ‘pareltjes’ van het eiland waar ik de gasten op wil wijzen. Leuke winkeltjes in Zierikzee, een hip strandpaviljoen met een lekkere keuken of bijvoorbeeld de pluk- en theetuin in Looperskapelle. Mensen blijken juist die informatie erg leuk te vinden. Sommigen ‘spellen’ die vakantiemap en volgen dan dag na dag mijn suggesties!”

Luxe van thuis

Voor een eigenaar als Joris Jobse die op Westenschouwen een vakantiehuis huis heeft is het heel prettig dat Lara Koppenaal nu de boekingen en verhuur doet. Jarenlang deed hij dat zelf, maar in de praktijk werkte dat niet optimaal. “De afstand was echt een probleem. Met deze gastvrouw heb ik nu iemand die zich zeer betrokken toont bij de gasten en de verhuur van het huisje. Ze is alert en reageert adequaat wanneer er iets is. Ook is het prettig dat de bezetting van mijn huisje nu sterk is verbeterd.”

Behalve voor de verhuur van hun woning schakelen eigenaren van tweede woningen haar ook in voor een advies over de inrichting van de woning. “Eigenaren hebben daar niet altijd zo’n gevoel voor of zijn er niet zo op gespitst. Maar hun gasten die de woning betrekken, gaan hier op vakantie en zoeken in de woning een soort ‘thuis’ gevoel. Ook moet het minimaal het niveau van comfort en luxe hebben dat ze thuis gewend zijn. Een probleem hoeft dat niet te zijn, want met een klein budget is het al mogelijk een huis heel sfeervol en aangenaam in te richten.”

2490 Hof van Schouwen interieur B

 

Voor wat de inrichting betreft, geeft Koppenaal heel concrete adviezen: daar een tweepersoonszit en daar een leuke fauteuil. Weg met de standaardtafel en dito stoelen. En liever ook geen skai-leren bank. “Zo’n bank is misschien wel stevig en makkelijk schoon te maken, maar zit gewoon minder comfortabel en oogt niet mooi.” De faciliteiten en uitrusting van de woning moeten van deze tijd zijn, zegt ze. “Mensen verwachten minimaal wifi, een combi-magnetron en een koelkast met vriesvak. Verder geeft natuurlijk een nespresso-apparaat net meer luxe. Echter, uit ervaring weet ik ook dat veel Duitse gasten graag zelf koffie zetten. Een filterapparaat mag in de huisjes dan ook niet ontbreken.”

Loungehoek

Horizon 63 staat op een particulier park in Renesse en ligt vlak bij duin en zee. Het is een vakantiebungalow die Koppenaal volledig nieuw heeft ingericht. Zo’n ‘make over’ wacht ook de semi bungalow ‘Fleur de mer’ in Westenschouwen en een vakantiehuis dat wat verderop ligt en in september in strandstijl wordt ingericht.

Ook de eigenaar van het appartement ‘Oan de Zjiè’ in Renesse gaf Lara enige tijd geleden carte blanche. “Het is een tweepersoons appartement dat deel uitmaakt van een karakteristieke Zeeuwse woning en door de eigenaar leeg werd opgeleverd. Na de inrichting ademt het een heel gezellige en suite-achtige sfeer. Waar ik zelf een beetje trots op ben, dat is het dakterras. Daar staat nu een fraaie loungehoek waar mensen heerlijk en comfortabel kunnen borrelen met elkaar.”

Bij de gasten is haar inrichting een schot in de roos. Lara bereikt precies het effect dat ze heeft willen bereiken. ‘De woning zorgt direct bij binnenkomst al voor een prettig gevoel, zegt Cornelia uit Wuppertal op de site. ‘Es ist alles vorhanden was man sich denken kann.’ Ook de familie Hoffmann is zeer te spreken over de sfeer en natuurlijk de gezellige lounge-banken op het dak. “Wir kommen gerne wieder!” klinkt het bijna unaniem.

Of het nu om ‘De Brouwsche Hoek’ in Brouwershaven gaat of om ‘Duynzoom’ in Burgh-Haamstede, alle huizen die Koppenaal in de verhuur heeft, hebben privacy en zijn rustig gelegen in of bij het duin, een dorp of buitengebied. Wat ook belangrijk is: ze horen niet bij een park, maar staan op zichzelf. “Naar deze woningen blijken ouderen en gezinnen met kinderen steeds vaker op zoek te zijn. Vakantieparken en campings zijn voor heel veel mensen natuurlijk een hartstikke leuke en prima vakantiebestemming, maar er zijn ook veel mensen die de drukte juist wat willen ontlopen en het heerlijk vinden om onder te gaan in het Zeeland dat ze graag zelf willen verkennen. Met deze huizen krijgen die toeristen nu een aanbod op maat.”

Tekst: Bert Op de Beek

Fotografie: Lara Koppenaal

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.koersopzeeland.nl/steeds-meer-toeristen-willen-een-vakantie-tussen-de-zeeuwen/

Geef een reactie

Your email address will not be published.