‘Mann kann hier wirklich die Seele baumeln lassen!’

Onze oosterburen raken gemakkelijk verslingerd aan Zeeland. En Schouwen-Duiveland vormt daarop geen uitzondering. Waarin schuilt toch die aantrekkingskracht?

 

Bij het aanrijden op Schouwen zorgt de stormvloedkering bij Uli, Marlene en hun twee dochtertjes Juliane en Karen voor een jubelstemming. Rijdend op dat wonder van Hollandse inventiviteit moet de airco uit en gaan de ramen naar beneden. De Noordzee links, de Oosterschelde rechts: overal die immense watervlakte, waar je ook kijkt! Na een autorit van enkele uren stroomt de frisse zeelucht naar binnen. Voor de familie Müller begint daarmee het grote genieten, zo schrijft Marlene op een website. Een jaarlijks ritueel volgt dan meteen. “Wo essen wir die ersten Fritten?”, klinkt het vanaf de achterbank. Een onvervalste “landestypische” traktatie waarmee het Zeeuwse avontuur pas écht begint. Maar waar is deze het lekkerst, vraagt de familie zich af? Is dat bij ‘Havenzicht’ in de haven van Scharendijke? Of heeft de ‘Imbiß’ (cafetaria – red.) bij het tankstation in Ellemeet de voorkeur? Hoog geven de Müllers op van de ‘patat speciaal’. Een aanrader, zo tipt Marlene alle belangstellende landgenoten. “Pommes mit majo, ketchup und zwiebeln. Wirklich klasse!”

Bungalowpark

Het is al ruim zestien jaar dat de Müllers hun vakantie doorbrengen in Nederland. En zo lang als ze zich herinneren, doen ze dat in een bungalowpark. Villaparken die goed inspelen op de wensen van de vakantieganger van vandaag zijn favoriet. Het zijn met name Duitse families die dat weten te waarderen. Voor de kinderen van Marlene en Uli is er zoveel op het park te doen, dat ze bijna niet meer te porren zijn om ’s avonds nog eens een strandwandeling te maken of ergens een ijsje te eten. Te midden van een schare van leeftijdgenootjes wimpelen ze elke uitnodiging in die richting af. “Och nein, bitte, bitte, Mutti. Wir wollen lieber hier bleiben!”

Strand en Duin

Goed geoutilleerd

Voor Duitsers staat Nederland op de vijfde plaats van meest populaire buitenlandse vakantielanden zegt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in een marktonderzoek over 2013. Daarbij is en blijft de kust voor zesendertig procent van de Duitse verblijfsgasten de belangrijkste bestemming. Voor Zeeland is de gemiddelde verblijfsduur daar zo’n zes nachten.

Kampeervakanties en vakanties in een bungalow zijn erg populair. De populariteit van vakantieparken is zelfs een stijgende. Uit een onderzoek van Roompot Vakanties blijkt bijvoorbeeld dat de huisjes op sommige vakantieparken in de zomer vooral door Duitsers worden bewoond: dat geldt soms voor meer dan de helft van de parkcapaciteit!

Commode

Duitsers zijn prijsbewust, maar wordt er goede kwaliteit en dienstverlening geboden, dan willen ze daar best voor betalen. Een goed geoutilleerd vakantiepark zoals Zeeland Village in Scharendijke is voor Duitse vakantiegangers dan ook een schot in de roos. Het park is breed opgezet, ligt direct aan het Grevelingenmeer, heeft waterpartijen, speelveldjes, tennisbanen, een restaurant en een overdekt zwembad. De huizen zijn familievriendelijk ingericht met onder meer een wasmachine, een commode, goede kinderbedjes, een bolderkar en een afsluitbare zandbak in de tuin. Voor een Duitse toeriste die jarenlang naar het toeristische Renesse, ofwel ‘Klein Mallorca’ vertrok, was het een hele openbaring toen ze daar voor het eerst een vakantiehuis huurde, zo schrijft ze. “Het is zo opgezet dat je nauwelijks je buren kunt zien. Vaak hadden we het gevoel dat we daar alleen waren.” Over de uitrusting van de huizen is ze ook te spreken. “Alles is er en dat wat er niet is, kan tegen een meerprijs worden gehuurd.”

Herhaalbezoeken

Jaarlijks nemen onze oosterburen het leeuwendeel van het inkomend toerisme in Zeeland voor hun rekening. Uit onderzoek van het Kenniscentrum Kusttoerisme blijkt dat ruim zeventig procent van deze gasten uit Noordrijn-Westfalen en ruim tien procent uit Hessen, Rijnland en Pfalz komen. Voor de Duitse toerist is Zeeland relatief dichtbij. Voor wie bijvoorbeeld in Niederrhein woont, komt Zeeland al na zo’n 250 tot 350 kilometer autoweg binnen bereik. Verwonderlijk is het dan ook niet dat veel Duitse bezoeken herhaalbezoeken zijn. Ruim driekwart heeft eerder een langere vakantie van vijf dagen of meer in Zeeland doorgebracht en bijna negentig procent geeft aan dat binnenkort weer te zullen doen.

 ‘De kroon van Zeeland’

Uit alle ‘Erfahrungsberichte’ op internet en in gastenboeken valt op te maken dat Duitse vakantiegangers volledig in de ban van Zeeland raken vanaf het moment dat ze er zijn geweest. Op een eerste vakantie volgt een tweede, daarna een derde en een vierde. Sommigen kennen geen andere zomervakantie dan een Zeeuwse en gaan al tien, vijftien jaar onafgebroken naar Zeeland. Met nadruk valt ook Schouwen-Duiveland die eer te beurt. “Wenn ich an die Insel denke, dan bekomme ich gleich sehnsucht nach ihr”, mijmert een Duitse toeriste over dit noordelijkste deel van Zeeland. Voor een ander is Schouwen-Duiveland “…die Krone von Zeeland!.” Weer een ander schrijft: “Man kann hier wirklich die Seele baumeln lassen.” Superlatieven buitelen over elkaar heen wanneer Duitsers verslag doen van hun vakantie-ervaringen.

krimp5

Brede stranden

Uit de reiservaringen blijkt dat Zeeland om een veelheid van zaken zeer gewaardeerd wordt. Op internetfora staan waarderingen over de Nederlandse delta met zijn unieke, mooie en ongerepte natuur. We lezen positieve berichten over een zee die nooit verder weg is dan een tiental kilometers en een veelzijdig landschap dat bestaat uit bossen, duinen, zeedijken en polders. Lovend zijn ook de woorden over de vriendelijke en toegankelijke bevolking, de zuivere lucht en het zuivere water. Veel toeristen zijn ook zeer te spreken over de schone, lege en brede stranden bij Renesse en Burgh-Haamstede die zelfs in de zomer plaats bieden aan iedereen. Verder wordt gerept over de kilometersbrede duinen waar je urenlang kunt wandelen, fietsen of paardrijden. Voor duik- en natuurliefhebbers is er het Grevelingenmeer en voor anderen juist weer de boerderijen, de Kunstschouw, de oude schilderachtige dorpjes, haventjes, markten en historische feesten.

‘Hier ist wirklich noch ein kleines Paradies!’

Stormvloedkering

Veel meer nog dan de Nederlandse toerist is de Duitse vakantieganger gefascineerd door de wijze waarop Nederland omgaat met het water. Ze zien die historische strijd in de structuren van het land en vooral in het Deltaproject. Steevast mogen de stormvloedkering en het technologische centrum ‘Neeltje Jans’ dan ook op veel Duitse bewondering rekenen. Duitsers hebben een grote belangstelling voor de know how en de techniek waarmee de Zeeuwen het gevaar van de zee hebben weten af te wenden. Daarbij houden ze niet op hun lof te betuigen over de wijze waarop het publiek daarover via moderne educatieve middelen en exposities (én in de duitse taal!) wordt geïnformeerd.

Plompe Toren

Soms is die belangstelling voor het water ook puur toeristisch zoals bij het waterpark van de Neeltje Jans. Laten de weergoden het afweten, dan is hier voor menig Duitse familie namelijk heel wat te beleven. Toeristen slijten menig uurtje bij de aquaria over het zeeleven en bij exposities over walvissen. Daarnaast kunnen ze hier de orkaanmachine in werking zien, het Moby Dick schip binnengaan, een rondvaart maken of het zeehondenbassin bezoeken. Mogelijkheden te over en ook dat wordt zeer gewaardeerd.

 Würzige Pfannkuchen

Op vele plaatsen op internet informeren Duitsers elkaar over de vakantiemogelijkheden die Zeeland biedt. Vele facetten van het Zeeuwse land passeren daarbij de revue. Ook wordt er gedetailleerde informatie gegeven over plaatsen waar men “göttliche süsse als auch würzige Pfannkuchen” eten kan (Burgh-Haamstede), of “supergeilen Apfelkuchen mit Rosinen und Schlagsahne” (Brouwershaven). De verhalen zijn uitbundig en enthousiast en getuigen stuk voor stuk van interesse voor het regionale product. Vooral kibbeling, kroketten en frites van de kraam worden met graagte verorberd.

Vanwege de vele mogelijkheden durven sommige Duitse vakantiegangers het onvoorwaardelijk aan om hun vakantie op Schouwen-Duiveland met weken te verlengen. Of mensen nu een actieve of een ontspannende vakantie willen, het eiland is zo afwisselend dat niemand zich in de vakantie zal vervelen, zo zegt een vrouw die inmiddels een trouwe fan van Schouwen-Duiveland is geworden. Aan het eind geeft ze haar landgenoten nog een kernachtige boodschap mee: “Vertraut mir, hier ist wirklich noch ein kleines Paradies zuhause!”

Verslaving

Aan de Zeeuwse aantrekkingskracht lijkt niemand te kunnen ontsnappen. Ook een inwoner uit het Saarland heeft dat moeten bekennen. Jarenlang hoorde hij de dromerige verhalen van zijn schoonzus aan, die als begeleidster van een groep verstandelijk gehandicapten elk jaar op vakantie naar Zeeland ging. Steeds kwam zij met zwemende verhalen thuis. Elke aansporing om daar ook eens heen te gaan, wimpelde de man af met een “Holland kommt gar nicht in meine Tütte”. Toch begint de nieuwsgierigheid bij hem te knagen en neemt hij het besluit om “Holland mal auszuprobieren.”

Na een lang weekend kan hij alleen maar bevestigen wat zijn schoonzus hem heeft verteld, zo verhaalt hij op een website. De aanblik van dat diepgelegen Zeeland. De weilanden die nog veel groener zijn dan thuis. De dromerige stadjes met hun schilderachtige binnenstad. Dat land met zijn tastbare historie, “…das Land zieht einen einfach in seinen Bann”, zo concludeert hij. Een afwijzende houding heeft hij niet meer. In plaats daarvan ontstaat een gevoel dat meer weg heeft van een beginnende verslaving. “Vielleicht verbringen wir unseren nächsten Jahresurlaub hier in dieser Urlaubsregion.”

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.koersopzeeland.nl/mann-kann-hier-wirklich-die-seele-baumeln-lassen/

Geef een reactie

Your email address will not be published.