‘Het was geen koetshuis, maar een pakhuus’

Haven Noordzijde 23 en 24 is in 2010 gerestaureerd. Het leverde Henk Zielman een oorkonde op voor mooist gerestaureerde monument. ‘Bij aankoop wilde ik behouden wat authentiek was. Maar tegelijkertijd wilde ik ook hedendaags wooncomfort creëren.’

Henk Zielman, oud makelaar in Putten en nu gepensioneerd, woont in het dubbele pand aan Haven Noordzijde 23 en 24. Zelf woont hij in het monumentale witte pand met de lijstgevel dat de oudere inwoners van Brouwershaven nog steeds ‘het huis van De Kater’ noemen, een naam die verwijst naar J.D. de Kater die hier ruim honderd jaar geleden woonde. Deze bewoner was de achterkleinzoon van Joost de Kater die destijds burgemeester van Burgh was. Naast dit woonhuis is hij ook eigenaar van het ‘koetshuis’ dat hij verhuurt als gastenverblijf.

Scheepsgerei

Die benaming koetshuis neemt hij zelf overigens niet meer in de mond. “De benaming klopt niet en daar heeft mevrouw Van de Bout die hier aan de overkant woont me op gewezen. Ze is ver in de negentig en schoondochter van J.D. De Kater. Zij wist me te vertellen dat dit pand altijd dienst heeft gedaan als pakhuus waarin trossen en ander scheepsgerei werden opgeslagen. Ik denk er nu over dat op de gevel onder de goot te gaan vermelden.”

Haven Noordzijde 23 en 24: toonbeeld van perfecte restauratie

Toonbeeld van perfecte restauratie

Meidenkamer

Het witte woonhuis met de stoeppalen en het neo-rococo pleisterwerk is net als aan de buitenkant ook binnen zeer fraai gerestaureerd. Zo ligt in de gang bijvoorbeeld nog de authentieke hardstenen vloer. Naast de toegang tot de kelder ligt de fraaie trap naar boven. Na een aantal treden is daar het bordes dat toegang geeft tot wat vroeger de ‘meidenkamer’ heette. “Ik heb daar nu mijn werkruimte. Het aardige van dit kamertje is dat het ook een trap naar de voorkamer heeft. Wensten mijnheer en mevrouw ’s avonds nog wat te gebruiken, dan konden de diensters hen op deze manier gemakkelijk bereiken.”

Architraven

Met veel zorg en oog voor detail heeft Zielman de restauratie uitgevoerd. Zo zijn bijvoorbeeld alle binnendeuren door timmerlieden hersteld, keerden de deurposten in hun oude stijl terug en kwamen ook de knieren -de brede scharnieren van vroeger- weer zo veel mogelijk terug op hun originele plek. Zelfs onder de authentieke architraven heeft Zielman op een aantal plaatsen de neuten vervangen. Vol lof is hij nog steeds over de timmerlieden die deze werkzaamheden hebben uitgevoerd. “Het zijn kunstenaars die hier een waar staaltje vakmanschap hebben laten zien. Het lijkt nu alsof het origineel is, maar deze vakmensen hebben dat helemaal hersteld.”

IMG_0193

Oog voor detail

Eigen keuken

Het ‘pakhuus’ opent aan de voorkant en heeft een woonkamer met een open keuken. Boven zijn er twee slaapkamers en een mooie badkamer. Oorspronkelijk had het woonhuis de keuken en een bijkeuken achterin het Pakhuus, zegt Zielman. “Wij hebben besloten hier een grote woonkeuken te situeren. Nu hebben we hier een heerlijke keuken waar je met een groot gezelschap heerlijk kunt vertoeven. De ruimte is volledig geïsoleerd, heeft vloerverwarming en is uitgerust met mooie schuiframen met roedenverdeling. Het is een ruimte die alle comfort heeft, in een woonhuis dat toch heel oud is.”

 Fotografie: Henk Zielman

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.koersopzeeland.nl/het-was-geen-koetshuis-maar-een-pakhuus/

Geef een reactie

Your email address will not be published.